Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-04@08:47:00 GMT

هواشناسی با مکعب‌های فضایی

تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۸۹۹۱۶۱

هواشناسی با مکعب‌های فضایی

قرار دادن تعداد زیادی از این ماهواره‌ها در مدار زمین این امکان را فراهم می‌کند که با حسگرهای کوچکشان شرایط جو زمین و سطح آن را با چنان دقتی اندازه بگیرند که پیش‌بینی‌های هواشناسی و تغییرات اقلیمی آینده به میزان قابل توجهی بهتر شود. حتی همین حالا هم این ماهواره‌ها شروع به پرکردن خلأ موجود در سامانه‌های مشاهداتی زمین کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این سامانه‌ها اکنون متشکل از ماهواره‌های بسیار گران‌قیمت‌تر دولتی است، اما ممکن است در نهایت روزی چنین ماهواره‌هایی کاملا کنار گذاشته شوند.

بجز ایده استفاده از ماهواره‌های کوچک و نسبتا ارزان، نوآوری دیگری نیز در زمینه سنجش شرایط جوی از فضا مطرح شده است که به بهبود و توسعه داده‌های هواشناختی و اقلیمی کمک می‌کند: استفاده از روش اختفای رادیویی (Radio Occultation) دانشمندان مدت‌های طولانی مشاهده کرده بودند که امواج الکترومغناطیس حین عبور از جو زمین اندکی خم می‌شوند. در دهه 1360/1980 نخستین ماهواره‌های ناوبری در مدار زمین شروع به کار کردند. این ماهواره‌ها بخشی از سامانه موقعیت‌یابی جهانی ایالات متحده یا همان جی‌پی‌اس بودند که علائم رادیویی دقیقی را برای هدایت هواپیماها و کشتی‌های نظامی ارسال می‌کردند. جو زمین این امواج رادیویی را به میزان متغیری خم یا دچار اعوجاج می‌کرد. دانشمندان کم‌کم دریافتند میزان این خم‌شدگی با توجه به مسیر هر موج از میان لایه‌های جو متفاوت است. اگر ماهواره‌های کوچک با گیرنده‌های رادیویی حساس در مدار زمین قرار داشتند می‌توانستند این امواج را از ماهواره‌های ناوبری دریافت کنند، زاویه‌های خمیدگی علائم رادیویی، اطلاعاتی فراهم می‌کرد که از روی آنها چگالی، فشار، دما و میزان رطوبت جو به دست می‌آمد. اینها داده‌هایی است که هواشناسان به‌طور معمول با استفاده از ایستگاه‌های هواشناسی زمینی، برج‌های مرتفع، بالن‌های حامل تجهیزات رادیویی و انواع متداول حسگرهای ماهواره‌ای جمع‌آوری می‌کنند تا پیش‌بینی‌های دقیق هواشناسی را آماده کنند. درحالی‌که ماهواره‌های جی‌پی‌اس به زیر افق می‌روند، گیرنده‌های مداری می‌توانند علائم رادیویی متغیر آنها را مشاهده کنند. این علائم اطلاعات دقیقی از لایه‌های جو فراهم می‌کند که گیرنده‌های مستقر در فضا قادر به ثبت و ارسالشان به زمین هستند.

نخستین تجربه استفاده از اختفای رادیویی

روش اختفای رادیویی از سال‌ها قبل توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده و در سازمان‌های دولتی ایالات متحده مطرح شده بود، اما بودجه‌های دولتی محدود بود و ساخت و پرتاب ماهواره‌های متداول در هواشناسی که به صورت تک ساخته می‌شدند، بین سه تا پنج میلیارد دلار هزینه برای هر ماهواره در بر داشت. برای عملی شدن این طرح به مجموعه جدیدی از ماهواره‌های کوچک‌تر و نیز روشی ارزان برای پرتابشان به فضا نیاز بود. نخستین طرح پیشنهادی برای استفاده از روش اختفای رادیویی را مهندسی در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا (JPL) سال‌ها پیش ارائه کرده بود و این مرکز پس از آن شروع به ساخت و آزمایش اولین نمونه از ابزاری کرد که می‌توانست در ماهواره‌ای به قطر تقریبی یک متر جا بگیرد. در سال 1385/2006 در پروژه‌ای به نام کازمیک ( COSMIC به معنی کیهانی) همکاری چند مرکز دولتی آمریکایی با سازمان فضایی ملی تایوان، به پرتاب شش ماهواره برای استفاده از روش اختفای رادیویی انجامید. این پروژه موفقیت‌آمیز بود و در آن داده‌های جوی بر فراز دوردست‌ترین نقاط جهان جمع‌آوری و طی سه ساعت بین مراکز هواشناسی توزیع می‌شد. دانشمندان هواشناس در 77 کشور از آمارهای به دست آمده در این پروژه استفاده می‌کردند. به دنبال این موفقیت، برنامه‌ریزی‌هایی برای فاز دوم این پروژه به نام کازمیک-2 انجام شد که در آن قرار بود 12 ماهواره به فضا پرتاب شود؛ به‌طوری که سراسر جهان تحت پوشش قرار گیرد و داده‌های علمی به میزان چهار برابر بیشتر تولید شود.

در سال 1385/2006 با پیشرفت روند ساخت ماهواره‌های کوچک، مهندسان موفق به طراحی ماهواره‌هایی شدند که از واحدهای کوچک استانداردی ـ مکعب‌هایی با ابعاد ده سانتی‌متر ـ تشکیل می‌شد. این نوع ماهواره‌ها که تاسواره (CubeSat) نام گرفتند، از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه بودند؛ ماهواره‌های هواشناسی که امروزه به فضا پرتاب می‌شوند میلیاردها دلار و ماهواره‌های پروژه کازمیک-1، میلیون‌ها دلار قیمت دارند. اما وقتی ابعاد ماهواره به اندازه تاسواره کوچک می‌شود، هزینه‌ها به چند صد هزار دلار کاهش پیدا می‌کند. ساخت این تاسواره‌ها بسرعت و با هزینه کم در خطوط مونتاژ انجام می‌شود.

رقابت در جمعآوری دادههای جوی

در حال حاضر دو شرکت خصوصی آمریکایی به نام اسپایر گلوبال (Spire Global Inc.) و ژئواپتیکس (GeoOptics) در حال رقابت با یکدیگر برای جمع‌آوری داده‌های هواشناسی و داده‌های کاربردی دیگر به کمک ماهواره‌های کوچک هستند. اسپایر گلوبال اکنون 52 ماهواره کوچک در حال کار برای جمع‌آوری داده‌های مختلف از کره زمین دارد که قصد دارد تعدادشان را به 200 عدد برساند و کل زمین را از نظر راستای دید پوشش دهد. ژئواپتیکس شروع به پرتاب ماهواره‌هایی کرده که بتازگی برای پروژه اختفای رادیویی ساخته و در نهایت هدف آن استقرار 24 ماهواره در فضاست. برنده نهایی این رقابت زمانی مشخص خواهد شد که سازمان‌های هواشناسی دولتی آمریکا و دیگر کشورها شروع به خرید داده‌ها و استفاده از آنها کنند. این شرکت‌ها امیدوارند در وهله بعد مشتریان خصوصی داده‌های فضایی را از آنها بخرند. تهیه این داده‌ها ارزان‌تر تمام می‌شود و ممکن است نظر تعداد زیادی از کسب‌وکارهای خصوصی از جمله بیمه، ساخت‌وساز، کشاورزی و حمل و نقل را به خود جلب کند. هر دو شرکت نیز قصد دارند نه فقط علائم جی‌پی‌اس، بلکه امواج سه سامانه موقعیت‌یابی ماهواره‌ای دولت‌های دیگر یعنی چین، روسیه و اتحادیه اروپا را دنبال کنند و به این ترتیب محدوده عملکرد خود را گسترش دهند.

اما آیا وجود صدها یا هزاران ماهواره کوچک درمدار زمین مسأله‌ای از نظر افزایش زباله‌های فضایی ایجاد نخواهد کرد؟ پاسخ منفی است. ارتفاعی که این ماهواره‌ها در آن پرواز می‌کنند به گونه‌ای است که گرانش زمین بعد از دو یا سه سال آنها را آن‌قدر پایین می‌کشد که در جو زمین می‌سوزند و بنابراین باید مدام با ماهواره‌های جدید جایگزین شوند.

این دو شرکت خصوصی همچنین رقابت با پروژه دولتی کازمیک-2 را پیش رو خواهند داشت که البته در حال حاضر به دلیل وابستگی به بودجه و تصمیمات دولتی، نیمه‌تمام مانده است؛ پرتاب شش ماهواره اول آن به تعویق افتاده است و برنامه پرتاب شش ماهواره دوم هم که قرار بود در سال 1399/2020 انجام شود، لغو و کنار گذاشته شد. به‌هرحال طبق برآوردهای نظری در عرصه این رقابت فضای خالی زیادی برای شرکت‌های دولتی و خصوصی وجود دارد؛ در حال حاضر هر روز حدود 2000 مجموعه داده یا گمانه زنی (sounding) از جو تهیه می‌شود درحالی‌که بر اساس بررسی‌های صورت گرفته، تولید صد هزار گمانه‌زنی در هر روز باعث بهبود مدل‌های اقلیمی و هواشناختی می‌شود که برای دولت‌ها و صنایع ارزشمند خواهد بود.

منبع: Scientific American

کیارا عباس‌زاده اقدم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: هواشناسی مکعب فضایی جام جم آنلاین هواشناسی با مکعب های فضایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۸۹۹۱۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فو فایتر ؛ چشم تیزبین پنتاگون در مدار زمین برای ردیابی موشک ها(+عکس)

عصر ایران؛ مجله تصویری سلاح - آژانس توسعه فضایی (Space Development Agency) آمریکا به تازگی اعلام کرد که شرکت میلنیوم اسپیس سیستمز (Millennium Space Systems) قرار است ماهواره های دفاع موشکی پروژه فو فایتر (FOO Fighter) را توسعه دهد. طی قراردادی به ارزش 414 میلیون دلار، میلنیوم اسپیس سیستمز هشت ماهواره برای ارائه "کنترل آتش" سامانه دفاع موشکی زمینی را ارائه خواهد کرد.

به طور کلی، کنترل آتش شامل فناوری های مختلفی مانند رادار یا حسگرهای دیگر، کامپیوترها و تسلیحات را در یک سامانه منسجم ترکیب می کند که توانایی شناسایی تهدیدات و اهداف را فراهم کرده و سپس سلاح ها یا دیگر اقدامات متقابل را به سمت آنها هدایت می کند.

تحویل فو فایتر تا سال 2027

میلنیوم اسپیس سیستمز که در مالکیت شرکت بوئینگ قرار دارد باید این ماهواره ها را تا سه ماهه اول سال 2027 تحویل دهد. این پروژه با نام کامل Fire-Control On Orbit-Support-To-The-War Fighter یا به اختصار فو فایتر بخش مهمی از زنجیره کشتار دفاع موشکی پنتاگون را تشکیل خواهد داد.

نمونه اولیه مجموعه ماهواره های فو فایتر دارای دوربین های الکترواپتیکال و فروسرخ برای ارائه گزینه های جدید کنترل آتش است.

حسگرهای کنترل آتش، آنهایی هستند که قادر به ردیابی اهداف با دقت بالا و ارائه مختصات دقیق برای جنگنده ها یا سامانه تسلیحاتی روی زمین - در این مورد، رهگیرهای دفاع موشکی - هستند.

این ماهواره ها به شناسایی، هشدار و ردیابی دقیق تهدیدات موشکی پیشرفته، از جمله سامانه های موشکی ابرصوت کمک خواهند کرد. هدف نهایی افزایش قابلیت های جهانی کنترل آتش است.

ماهواره های فو فایتر با افزایش برد تشخیص موشک های ابرصوت ارتفاع پایین، در مقایسه با موشک های بالستیک قاره پیما، زمان هشدار را برای شناسایی و پاسخ به تهدیدات ابرصوت افزایش می دهند.

در شرایطی که در اصل شبیه به مجموعه لایه ردیابی (Tracking Layer) است، اما ماهواره های فو فایتر مجزا هستند. مجموعه لایه ردیابی فقط برای نظارت بر موشک های ابرصوت با قابلیت مانور بالا بهینه شده است.

به گفته درک تورنیر، مدیر آژانس توسعه فضایی، برنامه فو فایتر نمایشی عملیاتی از تلاش های کنترل آتش ارائه می کند که جدا از تلاش های جاری هشدار/ردیابی موشک و دفاع موشکی ما، اما مکمل آنها است.

ماهواره هایی برای افزایش قابلیت های دفاع موشکی

اگرچه جزئیات این پروژه بیشتر محرمانه باقی مانده است، درک تورنیر در جریان اجلاس نیروی هوایی 2023 فاش کرد که ماهواره های فو فایتر برای نظارت بر چند تهدید نامشخص که مجموعه لایه ردیابی در حال حاضر به آنها رسیدگی نمی کند، توسعه می یابد.

تورنیر به این نکته نیز اشاره داشت که در صورت موفقیت آمیز بودن آزمایش، فناوری حسگر کنترل آتش در ترانش 3 (Tranche 3) و ترانش 4 (Tranche 4) مجموعه لایه ردیابی، ماهواره هایی که قرار نیست به ترتیب تا سال 2028 و 2030 پرتاب شوند، گنجانده می شود.

به گفته جیسون کیم، مدیرعامل میلنیوم اسپیس سیستمز، پروژه فو فایتر برای مقابله با تهدیدات پیشرفته طراحی شده است. این یک ماموریت حیاتی است که به محافظت از آمریکا و متحدان این کشور در برابر تهدیدات پیشرفته کمک خواهد کرد.

آژانس توسعه فضایی در درخواست اولیه خود قصد داشت توسعه ماهواره های فو فایتر را به بیش از یک توسعه دهنده ارائه کند. با این وجود، این طرح تغییر کرده و میلنیوم اسپیس سیستمز به عنوان تنها توسعه دهنده این پروژه انتخاب شده است.

به گفته آژانس توسعه فضایی، این مرکز پیشنهادهای دریافت شده پس از فراخوان را ارزیابی کرده و تشخیص داد که انتخاب یک توسعه دهنده بهترین گزینه ممکن است.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: برنامه‌ریزی پنتاگون برای استفاده از موشک حرارتی هسته‌ای تا سال 2025 (+عکس)

دیگر خبرها

  • اولین ارتباط بلوتوثی فضایی برقرار شد
  • فو فایتر ؛ چشم تیزبین پنتاگون در مدار زمین برای ردیابی موشک ها(+عکس)
  • برقراری اولین ارتباط بلوتوثی با زمین
  • غول جدید ماهواره‌ای به رقابت با ایلان ماسک می‌رود
  • سال پر پرتاب فضایی ایران با ماهواره‌های طلوع ۳، ظفر ۲ و کوثر
  • حیوانی که دایناسور‌ها در کنار آن کوچک به نظر می‌رسند!
  • فضانوردان چینی پس از ۶ ماه به زمین بازگشتند
  • مواکب کوچک اربعین ساماندهی می‌شود
  • آماده پرتاب ماهواره برای دیگر کشورها هستیم/ پایگاه جدید فضایی ایران در چابهار دسترسی به مدارهای متوعی را فراهم می‌کند
  • ایران در آستانه پرتاب ماهواره از پایگاه فضایی چابهار